U poslijepodnevim satima u nedjelju, 6. oktobra, u bazi Butmir u Sarajevu održana je svečanost povodom otvaranja vježbe “Brzi odgovor”. Vježba “Brzi odgovor” je redovna godišnja vježba kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio rezervnih snaga koje se u partnerskim zemljama nalaze u stanju visoke spremnosti. To je velika vježba kojom se demonstrira odlučnost i posvećenost EU Bosni i Hercegovini.

COMEUFOR, Major General Reinhard Trischak, (centre) the Deputy Minister of Defence Sead Jusic (left) and the Deputy Minister of Security Mijo Kresic.

Komandant EUFOR-a, general major Reinhard Trischak (u sredini), Zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić (lijevo) i Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić (desno) pozdravljaju EUFOR-ove trupe.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak se tokom svečanog otvaranja obratio se vojnicima koji učestvuju u vježbi sljedećim riječima: “EUFOR održava ograničeno vojno prisustvo u BiH, ali ima sposobnost da brzo poveća svoje brojno stanje i snagu i reagira na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju. Vježbama “Brzi odgovor” provjeravaju se mehanizmi za brzu aktivaciju naših rezervnih snaga i njihovu integraciju sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su ovdje postrojeni pripadnici naših rezrevnih snaga iz Ujedinjenog Kraljevstva i Austrije pokazuje da to funkcionira.”
Generalmajor Trischak je također pohvalio izvrsne odnose EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH, organima za provođenje zakona u BiH i nadležnim ministarstvima, zahvalivši se vlastima na nivou države i RS i FBiH na saradnji sa EUFOR-om tokom procesa planiranja.
Svečanosti su prisustvovali predstavnici institucija na državnom nivou i ambasada, kao i visoko-rangirani predstavnici Oružanih snaga BiH i organa za provođenje zakona.
Pripadnici EUFOR-ovih rezervnih snaga, koji su došli iz Austrije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva i KFOR-a postrojili su se uz svoje kolege iz EUFOR-ovog Višenacionalnog bataljona prije nego što će krenuti na lokacije na kojima će se od 7. do 11. oktobra održati vježba u cijeloj BiH.
EUFOR-ova operacija Althea trenutno u svom sastavu ima vojnike iz 20 zemalja. Njegova primarna uloga je da podrži nastojanja BiH da održi sigurno i stabilno okruženje i istovremeno pruži podršku sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.

Photo gallery...

Novosti

EUFOR završio uspješnu vježbu Brzi odgovor 2019
Vježba Brzi odgovor 2019 završena je danas, uspješno demonstrirajući da je EUFOR...

EUFOR-ova vojna vježba Brzi odgovor 2019 na Međunarodnom aerodromu Banja Luka
U četvrtak, 10. oktobra, u sklopu vježbe „Brzi odgovor 2019”, EUFOR-ovi vojnici...

EUFOR-ova noćna vojna vježba na Međunarodnom aerodromu Sarajevo
U četvrtak, 10. oktobra, u ranim jutarnjim satima, EUFOR-ove trupe su u sklopu vježbe „Brzi...

Brzi odgovor 19 stigao u Banja Luku
U utorak, 8. oktobra 2019. g., vojnici EUFOR-a, zajedno sa jedinicom Žandarmerije Ministarstva...

Pokreti trupa širom BiH u okviru vježbe EUFOR-a Brzi odgovor 19
Nakon uspješne ceremonije otvorenja vježbe, održane u nedjelju, 6. oktobra, u bazi...