U utorak, 8. oktobra 2019. g., vojnici EUFOR-a, zajedno sa jedinicom Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova RS i banjalučkom policijom, izveli su vježbu brze evakuacije civila, kao dio vježbe “Brzi odgovor 2019”. Pod budnim okom načelnika štaba EUFOR-a, brigadnog generala Lászla Szabe, vojnici EUFOR-a iz sastava austrijskog kontingenta prvo su sačekali da žandarmerija osigura područje prije nego što su ušli u objekat i ‘spasili’ civile. Zatim su se u saradnji sa žandarmerijom u konvoju vozila brzo povukli iz područja pod pratnjom policijskih vozila sa upaljenim rotacionim svjetlima.

Quick Response 19 arrives in Banja Luka

Kapetan korvete Tim Leckey koji je posmatrao izvođenje scearija rekao je:

: “Učinkovita saradnja između žandarmerije i EUFOR-a omogućila je brzo i efikasno izvođenje ove vježbe. Profesionalno postupanje pripadnika žandarmerije pri osiguravanju područja omogućilo je pripadnicima EUFOR-a da se u potpunosti koncentriraju na njihov zadatak da sigurno izvuku civile iz objekta.” On je također dodao: “Zajedničke vježbe kao što je ova od koristi su svim jedinicama koje učestvuju, jer mogu uvježbavati već usvojene vještine, kao i učiti nove tehnike jedni od drugih.”

Nakon što je konvoj napustio područje vježbe, uputio se ka najbližem ‘sigurnom području’ u kasarni “Kozara” Oružanih snaga BiH. No, prije nego što su se vojnici mogli opustiti, koordinator vježbe je odlučio da pred njih postavi dodatni izazov i naložio jednom od ‘glumaca’ u okviru vježbe da simulira srčani napad. Dok je sanitetski tim brzo stabilizirao pacijenta, upućen je zahtjev za sanitetsku evakuaciju helikopterom. Za nekoliko minuta, jedan od helikoptera tipa Agusta Bell 212 iz sastava EUFOR-a sletio je na lokaciju i pacijent je ukrcan u svrhu evakuacije do najbliže bolnice. Prevozom pacijenta u bolnicu označen je kraj ovog dijela vježbe i vojnici su se mogli vratiti u svoju kasarnu kako bi se pripremili za predstojeće izazovne faze vježbe.

Vježba “Brzi odgovor” je godišnja provjera sposobnosti EUFOR-a da brzo ojača svoje snage u BiH sa dijelom rezervnih snaga koje se nalaze u stanju pripravnosti u partnerskim zemljama. Vježba se izvodi od 7. do 11. oktobra, na lokacijama širom BiH, u saradnji sa bh. vlastima, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona.

Photo gallery...

Novosti

EUFOR završio uspješnu vježbu Brzi odgovor 2019
Vježba Brzi odgovor 2019 završena je danas, uspješno demonstrirajući da je EUFOR...

EUFOR-ova vojna vježba Brzi odgovor 2019 na Međunarodnom aerodromu Banja Luka
U četvrtak, 10. oktobra, u sklopu vježbe „Brzi odgovor 2019”, EUFOR-ovi vojnici...

EUFOR-ova noćna vojna vježba na Međunarodnom aerodromu Sarajevo
U četvrtak, 10. oktobra, u ranim jutarnjim satima, EUFOR-ove trupe su u sklopu vježbe „Brzi...

Pokreti trupa širom BiH u okviru vježbe EUFOR-a Brzi odgovor 19
Nakon uspješne ceremonije otvorenja vježbe, održane u nedjelju, 6. oktobra, u bazi...

Svečano otvaranje EUFOR-ove vojne vježbe Brzi odgovor 2019
U poslijepodnevim satima u nedjelju, 6. oktobra, u bazi Butmir u Sarajevu održana je svečanost...