Thursday, April 25, 2024

List

U četvrtak, 10. oktobra, u sklopu vježbe „Brzi odgovor 2019”, EUFOR-ovi vojnici zajedno sa pripadnicima Žandarmerije RS, SIPA-e, Granične policije i Antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RS, pokazali su svoju sposobnost da osiguraju Međunarodni aerodrom Banja Luka i izbore se sa širokim spektrom prijetnji po sigurno i stabilno okruženje.

EUFOR’s Quick Response 2019 at Banja Luka International Airport

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, operativni komandant generalpukovnik Olivier Rittimann, specijalni predstavnik EU Johann Sattler, kao i članovi Državnog kriznog tima, uključujući i ministra sigurnosti Dragana Mektića, posmatrali su vojnike i pripadnike organa sigurnosti dok izvode tri scenarija vježbe, koje je utvrdio tim za obuku.

Nakon što su EUFOR-ove snage iz austrijskog 23. alpinističko-pješadijskog bataljona razbile nasilne proteste na prilaznoj cesti aerodromu, pripadnici SIPA-e i antiterorističke jedinice ušli su u aerodrom kako bi riješili talačku krizu, a nakon toga je EUFOR-ov tim deaktivirao bombu koju je otkrio pas za otkrivanje eksploziva Granične policije.

Generalmajor Trischak izjavio je da je impresioniran načinom na koji su se svi učesnici izborili sa situacijom, izrazivši naročito zadovoljstvo izvrsnom saradnjom različitih jedinica, u koju se imao prilike uvjeriti.

Ova vježba na aerodromu u Banjoj Luci je tek jedan od izazova sa kojima se suočavaju vojnici EUFOR-a u sklopu vježbe „Brzi odgovor 19”. Broj vojnika EUFOR-ovih rezervnih snaga koji su došli iz Austrije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, bio je dovoljan za snage EUFOR-a da izvedu više vježbi istovremeno u cijeloj BiH, uz blisku saradnju sa organima u BiH, na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Čapljini, Manjači i Trebinju.

Vježba „Brzi odgovor“ je godišnja provjera osposobljenosti EUFOR-a da izvrši brzo pojačanje svojih snaga u BiH dijelom svojih rezervnih snaga, koje su u stanju visoke pripravnosti u partnerskim zemljama. „Brzi odgovor 19“ je velika vježba koja se izvodi od 7. do 11. oktobra i kojom se pokazuje odlučnost EU i njena predanost Bosni i Hercegovini

Photo gallery...